Beweegroutes door de stad
De gemeente Harderwijk gaat voor gezonde inwoners. We zetten actief in op bewegen in de openbare ruimte, waarmee we volwassenen stimuleren meer te gaan bewegen in de buitenlucht. Om de volwassenen in beweging te krijgen en belemmeringen weg te nemen, realiseert de gemeente Harderwijk aantrekkelijke Beweegroutes. In totaal worden er in samenwerking met Atletiekvereniging Athlos vijf Beweegroutes gerealiseerd van +/- 5 km. De routes sluiten op elkaar aan en kunnen met elkaar gecombineerd worden. De Beweegroutes kunnen al (hard)lopend of skeelerend afgelegd worden door de markeringen op de grond te volgen.
Er zijn momenteel zes Beweegroutes om te volgen. De lichtpaarse Beweegroute in de binnenstad, de rode Beweegroute in Drielanden, de blauwe Beweegroute in Stadsweiden, de groene Beweegroute in de wijken Stadsweiden & Slingerbos en de gele Beweegroute in de wijken Frankrijk & Stadsdennen. Ook vind je een Beweegroute op Lorentz II & III, voor tijdens de lunchwandeling of vergadering.
Beweegroutes in beeld
Beweegroute Binnenstad
De beweegroute Binnenstad is inmiddels afgerond. Deze route leidt je door vele (historische) bezienswaardigheden die de stad rijk is. Zo loop je langs de Friesche Gracht, de Wijde Wellen, de boulevard en de oude haven. Volg de lichtpaarse GA! Harderwijk-markeringen en geniet van het mooie Harderwijk! De Beweegroute is 4,9 km lang.
Beweegroute Drielanden
In de wijk Drielanden kun je de rode Beweegroute volgen. De Beweegroute is 4,8 km lang.
Onderweg kom je langs het Crescentpark, het Groene Zoompark, het winkelcentrum Drielanden, het Sprengpark, het Muziekpark en de Drielandendreef. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.
Zie hieronder de Beweegroute Drielanden op kaart!
Extra kilometers maken in het Crescentpark
Je kunt de Beweegroute uitbreiden met een lus door het Crescentpark. Vanaf het Zeepad betreed je het Cresentpark voor een wandeling of hardloopronde van 4 km. De ronde komt uit op het Hoge Geestpad. Voor de actieve buitensporter is een uitdagend obstakelparcours aangelegd, over de zuidflank van de geluidswal, door en over het water en het Elzenbroekbos.
Beweegtoestellen Drielanden
In de wijk Drielanden staan laagdrempelige beweegtoestellen in een beweegvriendelijke omgeving. Het doel is om omwonenden en passanten in de buitenlucht in beweging te krijgen. Je vindt de toestellen in een ruime cirkel om winkelcentrum Drielanden. Wijkvereniging Drielanden heeft hiertoe het initiatief genomen.
Beweegroute Stadsweiden
In de wijk Stadsweiden kun je de blauwe Beweegroute volgen. De Beweegroute is 5,5 km lang.
Onderweg kom je langs het Zeepad aan het Wolderwijd, de fietsbrug over de A28, het Crescentpark, de Drielandendreef, de Rietmeen, de Stadswei, het Westeinde en het Plantagepark. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.
Zie hieronder de Beweegroute Stadsweiden op kaart!
Beweegroute Slingerbos-Stadsweiden
In de wijken Slingerbos-Stadsweiden kun je de groene Beweegroute volgen. De Beweegroute is 5,5 km lang.
Onderweg kom je langs het Stationsplein, het Plantagepark, het Zuiderzeepad, speelveld Klaproospad en de wijk Slingerbos. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.
Zie hieronder de Beweegroute Slingerbos-Stadsweiden op kaart!
Beweegroute Stadsdennen-Frankrijk
In de wijken Stadsdennen en Frankrijk kun je de gele beweegroute volgen. De beweegroute is 6,2 km lang.
Onderweg kom je langs het de Brandweerkazerne, de oude begraafplaats, de Krommekamp, het Vondelpark en Sportpark Parkweg. Je komt op de route geen verkeerslichten, spoorwegovergangen of andere obstakels tegen.
Zie hieronder de Beweegroute Stadsdennen-Frankrijk op kaart!
Beweegroute Lorentz II & III
Vanuit een samenwerking tussen de Gezonde Werkvloer (Bedrijvenkring Harderwijk) - waar ook GA! Harderwijk bij betrokken, gemeente Harderwijk en de Provincie Gelderland, zijn er Beweegroutes aangelegd op het industrieterrein. Beweegroute Lorentz II is 2,2 kilometer lang en herken je aan de blauwe GA! Harderwijk-markeringen met een lila gekleurde pijl. Beweegroute Lorentz III is 2,7 km lang en herken je aan de blauwe GA! Harderwijk-markeringen met gele pijl.
Zie hieronder de Beweegroutes op kaart!
Watertappunten
Kraanwater wordt steeds populairder. Logisch, want het is lekker, gezond, goedkoop en bevat geen calorieën. Steeds meer mensen willen ook tijdens het bewegen over drinkwater beschikken. Gemeente Harderwijk heeft in totaal 23 watertappunten waar mensen gratis water kunnen tappen.
Drink voldoende tijdens sporten
Een sporter verliest tijdens het bewegen veel vocht, voldoende drinken is dus erg belangrijk om het vochtverlies aan te vullen. Daarom vind je ook watertappunten grenzend aan de Beweegroutes. De watertappunten zijn geplaatst op de volgende locaties:
- Sportpark Parkweg (naast de skeelerbaan)
- Bij het speelveld aan het Frankenspad
- Muziekpad (bij kruizing Drielandendreef en Muziekpad)
Samenwerking met AV Athlos
De Beweegroutes zijn ontstaan in samenwerking met Atletiekvereniging Athlos.
Veelgestelde vragen
Hoe begin ik aan één van de Beweegroutes?
De Beweegroutes worden aangegeven met grondmarkeringen. Elke Beweegroute heeft een eigen kleur een lengte van +/- 5 km. De grondmarkeringen zijn er dus in verschillende kleuren. Volg de grondmarkeringen op de grond van één kleur om een beweegroute af te leggen. Er is geen begin- of eindpunt. De routes kunnen in beide richtingen worden gelopen.
Hoe weet ik dat ik bij het einde van de Beweegroute ben aangekomen?
De Beweegroutes hebben geen begin- of eindpunt. De Beweegroutes zijn aangelegd in een rondje. Zodra je bij het punt bent aangekomen waar je gestart bent, heb je de gehele Beweegroute afgelegd.
Aan welke kant van de weg moet ik wandelen of hardlopen als de Beweegroute over het fietspad loopt?
Helaas zijn er geen speciale verkeersregels voor wandelen of hardlopen op de weg. Dit geldt ook voor op het fietspad. Loop waarvan jij denkt dat het 't meest veilig is. Dit kun je zelf het beste inschatten. Wij adviseren hardlopers en skeeleraars om met de richting mee te lopen (aan de rechterkant van het fietspad). Zo geef je achteropkomend verkeer de gelegenheid om veilig in te halen en heb jij goed zicht op tegemoetkomend verkeer.
Wandelaars kunnen gebruikenmaken van het aangrenzende voetpad of de groene wandelstrook naast het fietspad. Lukt dit niet? Loop dan op de plek waar dit voor jou het veiligst voelt.
Wie kunnen er gebruik maken van de Beweegroutes?
De Beweegroutes zijn aangelegd voor individueel gebruik en kunnen gebruikt worden door wandelaars, hardlopers en skeeleraars. De Beweegroutes zijn door de gemeente Harderwijk aangelegd voor alle inwoners en bezoekers van gemeente Harderwijk, van jong tot oud.
Waarom is gekozen voor het gebruik van fietspaden op gedeelten van de Beweegroutes?
Er is gekozen voor Beweegroutes die gebruikt kunnen worden door verschillende doelgroepen, zoals skeeleraars, hardlopers en wandelaars. Tegelpaden zijn minder geschikt voor skeeleraars en hardlopers, zij hebben een gelijkmatige ondergrond nodig. Om de Beweegroutes voor meerdere doelgroepen toegankelijk te maken is er voor een route waar én een fietspad én een voetpad direct naast elkaar liggen. Als de markering geplaatst is op het fietspad, betekent dat niet dat een wandelaar op het fietspad moet lopen. De wandelaar maakt dan gebruik van het voetpad dat parallel loopt aan het fietspad.
Kan ik de Beweegroutes ook in het donker afleggen?
De Beweegroutes bevinden zich door de stad en niet in het bosgebied. Een harde eis voor de Beweegroutes is dat de Beweegroutes uitnodigend en veilig moeten zijn, ook in het donker. Je kunt de Beweegroutes dus ook goed in het donker volgen.
Kan ik de Beweegroutes ook met elkaar verbinden?
De bestaande routes kunnen met elkaar verbonden worden. Elke Beweegroute is +/- 5 km lang, door twee Beweegroutes met elkaar te verbinden leg je dus +/- 10 km af. Volg je bijvoorbeeld de rode Beweegroute en kom je een blauwe markeringen tegen? Dan kun je de blauwe markeringen volgen, je komt na +/- 5 km weer op de rode Beweegroute terecht.
Komen er nog meer Beweegroutes bij in de toekomst?
In totaal worden er vijf Beweegroutes aangelegd. Momenteel zijn er vier beweegroutes in Harderwijk. De laatste Beweegroute moet nog worden aangelegd en loopt om de binnenstad.
Ik heb een vraag die niet bij bovenstaande vragen staat, bij wie kan ik terecht?
Je kunt voor vragen contact opnemen met gemeente Harderwijk via sport@harderwijk.nl.