Beginnende geldproblemen aanpakken
Kun je een rekening (tijdelijk) niet meer betalen? Dat geeft stress, zorgen en uiteindelijk misschien zelfs geldproblemen. Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw kleine betalingsachterstand leidt tot grote geldproblemen? Op deze pagina lees je hoe je dat kunt aanpakken.
Het maken van een maandbegroting
Noteer eerst alle inkomsten die je verwacht. Denk naast je salaris, uitkering of ander inkomen uit werk, ook aan de toeslagen die je ontvangt en eventueel alimentatie of een pensioenuitkering.
Maak daarna een overzicht van alle uitgaven. De rekeningen die je moet betalen, maar ook je uitgaven aan boodschappen. Tel alles op en trek tenslotte de totale uitgaven van de totale inkomsten af. Dan heb je het saldo: een overschot of een tekort.
Je kunt zelf dit overzicht maken op een A4-tje of gebruik het Excel-invulformulier van het Nibud. Zo vergeet je geen posten en hoef je niet zelf de optellingen en het saldo uit te rekenen. Je kunt ook zelfstandig extra posten toevoegen in het Excel-bestand. Download hier het invulformulier.
Hoe voorkom ik verzuim door financiële stress?
Vier op de vijf werkgevers hebben te maken met medewerkers die financiële problemen hebben. Zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW. Dit kan van grote invloed zijn op het werk en leiden tot verzuim. Gemiddeld kost een medewerker met schulden zo’n €13.000,- per jaar. Het is daarom belangrijk dat je hierover met je medewerkers in gesprek gaat.
Hoe doe je dat? En hoe herken je financiële stress? Je leest het in deze blog van Perspectief.